Migranții moldoveni sunt încurajați să-și cunoască drepturile peste hotare

Moldovenii care pleacă la muncă peste hotare îşi lasă drepturile la hotar. Tot ce îi interesează este să-şi găsească un loc de muncă, fără să le pese de condiţiile pe care le impune angajatorul. Puţini sunt cei care îşi cunosc drepturile într-o ţară străină, şi mai puţini şi le revendică. La această concluzie au ajuns membrii Centrului de Informare a Muncitorilor Migranţi, recent deschis, după ce s-au deplasat la mai multe ambasade şi consulate, unde se concentrează un număr mare de persoane care intenţionează să plece peste hotare şi au discutat cu acestea, transmite Info-Prim Neo.

Mihail Cebotari, jurist la Centrul de Informare a Muncitorilor Migranţi (CIMM), a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că practic toţi cei cu care s-a discutat au salutat iniţiativa de a lansa un astfel de centru, dar totuşi prima întrebare a fost dacă centrul oferă locuri de muncă. „Putem constata că în societate se atestă o tendinţă de ignorare a propriilor drepturi. Totul se concentrează doar pe căutarea şi găsirea unui loc de muncă, indiferent de faptul care ar fi condiţiile. Oamenii nu cred că, dacă pleacă la muncă peste hotare, cineva le-ar putea apăra drepturile. Când încerci să le spui că există astfel de organizaţii, nu le vine a crede că asistenţa este gratuită”, a spus Mihail Cebotari.

Specialistul în comunicare şi relaţii cu publicul de la CIMM, Tatiana Corai, a declarat că problema ţine de mentalitatea cetăţeanului care, atunci când pleacă în altă ţară, îşi lasă conştient drepturile la hotar. „Cetăţenii trebuie să fie conştienţi că nu poţi să trăieşti cu gândul doar la bani. Este necesar să existe şi demnitate umană. O persoană informată este percepută altfel chiar şi de către angajator”, a subliniat Tatiana Corai.

Svetlana Boincean, coordonator în cadrul Uniunii Internaţionale a Angajaţilor din Industria Alimentară, partener al CIMM, a declarat că un avantaj pentru moldovenii plecaţi la muncă peste hotare este aderarea la organizaţiile sindicale. Una dintre problemele frecvente cu care se confruntă moldovenii migranţi este neachitarea salariilor. Mulţi migranţi se plâng pe condiţiile proaste în care muncesc în agricultură. Moldovenii care nu au actele în regulă nu îndrăznesc să sune nici la poliţie atunci când apare vreo problemă.

Tristan Masat, directorul Programului pe ţară al Centrului American pentru Solidaritate Internaţională a Muncii, partenerul al CIMM, a declarat că cetăţenii care intenţionează să plece la muncă peste hotare trebuie să conştientizeze faptul că au drepturi, chiar dacă nu sunt în ţara lor. În fiecare stat trebuie create instituţii care să-i susţină pe migranţi. Şi nu în ultimul rând, instituţiile de acest gen trebuie să se bucure de încrederea cetăţenilor.

Centrului de Informare a Muncitorilor Migranţi a fost lansat vineri, 28 septembrie. Acesta are ca scop informarea moldovenilor migranţi despre drepturile pe care le au când pleacă la muncă într-o ţară europeană. CIMM este o iniţiativă sindicală şi activează în parteneriat cu Centrul American pentru Solidaritate Internaţională a Muncii şi IUF cu sediul la Geneva. Centrul precizează că nu oferă servicii de angajare în câmpul muncii. Doritorii de a obţine informaţii pot să se adreseze la adresa: bulevardul Ştefan cel Mare, 67, bir. 412 sau să sune la numărul de telefon: 022 27-22-20.

Sursa: Info-prim.md

Acest articol a fost publicat în Noutăți. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


2 × sase =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>