Organizaţia Internaţională a Muncii a adoptat un nou protocol de combatere a formelor moderne de muncă forțată

pink-power-donne-che-aiutano-le-donne-9 Noul Protocol al OIM privind munca forțată are drept scop adoptarea unor măsuri de prevenire, protecție și compensare, precum și intensificarea eforturilor de eliminare a formelor moderne de sclavie.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) a adoptat un nou protocol cu caracter obligatoriu orientat spre consolidarea eforturilor globale pentru eliminarea muncii forțate.

Protocolul, însoţit de o Recomandare, a fost adoptat de către delegaţi care reprezentau guvernul, angajatorii şi muncitorii la Conferința Internațională a Muncii (CIM), cu 437 de voturi pentru, 27 de abțineri şi 8 voturi împotrivă.

Noul protocol aduce în concordanţă cu epoca modernă Convenția 29 a OIM privind munca forțată, adoptată în 1930, pentru a aborda astfel de practici, cum ar fi traficul de ființe umane. Recomandarea de însoțire oferă îndrumări tehnice privind punerea în aplicare a acesteia.
“Protocolul și Recomandarea constituie un pas important în lupta împotriva muncii forțate și reprezintă un angajament ferm între guverne, angajatori și organizațiile de muncitori pentru a elimina formele contemporane de sclavie,” a declarat Guy Ryder, directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

”Muncă forțată încalcă drepturile omului și demnitatea a milioane de femei și bărbați, tineri şi tinere; contribuie la perpetuarea sărăciei și stă în calea obţinerii de către toţi a unei munci decente”, a adăugat el.
În prezent, în lume există aproximativ 21 de milioane de victime ale muncii forțate. Un raport recent al Organizaţiei Internaţionale a Muncii estimează că practicarea formelor moderne de sclavie aduce sectorului privat al economiei un profit ilegal de 150 de miliarde de dolari în fiecare an.

Noi obligații pentru prevenirea muncii forțate

Protocolul consolidează cadrul juridic internațional prin elaborarea de noi obligații pentru prevenirea muncii forțate, protejarea victimelor şi accesul acestora la astfel de căi de atac cum ar fi compensarea pentru daunele materiale și fizice.
Documentul cheamă guvernele să ia măsuri pentru o mai bună protecţie a muncitorilor, în special a celor migranţi, în cazul practicilor de recrutare frauduloasă și abuzivă și subliniază rolul angajatorilor și muncitorilor în lupta împotriva muncii forțate.

“Noile instrumente vor completa și consolida legislația internațională în vigoare, în particular Protocolul ONU privind prevenirea, reprimarea și pedepsirea traficului de persoane şi a traficului de femei și copii în special”, a declarat David Garner, presedintele Comitetului Conferinţei Internaţionale a Muncii (CIM) privind munca forțată și reprezentanții Guvernului australian. Comitetul CIM a trebuit să decidă dacă să pledeze pentru un protocol obligatoriu, însoţit de o Recomandare, sau doar pentru Recomandare.

Necesitatea unui instrument juridic obligatoriu
Membrii Comitetului din partea guvernului, angajatorilor și muncitorilor au subliniat rolul vital pe care l-a avut Convenția privind munca forțată din 1930 (nr. 29), precum și Convenţia privind abolirea muncii forțate, din 1957 (nr. 105), dar au constatat că lacunele existente în implemenrea lor au solicitat măsuri suplimentare.

Comitetul a fost de acord cu privire la necesitatea unui instrument juridic obligatoriu ce stabilește un cadru comun de eliminare a muncii forțate, atât pentru cele 177 de state membre ale OIM care au ratificat Convenția 29, cât şi pentru alte 8 țări care nu au ratificat acest document.

“Protocolul și Recomandarea reprezintă un apel la acțiune. Aceste documente merg dincolo de cuvinte pioase; ele sunt mai mult decât un text pe o bucată de hârtie”, a spus Ed Potter, vicepreşedinte al Comitetului din partea angajatorilor.
“Este un moment umanitar, un moment ce ţine de drepturile omului și care reprezintă ceea pentru ce pledează comunitatea internațională de afaceri – respectarea drepturilor omului”, a adăugat el.

Mai mult de jumătate dintre victimele muncii forțate sunt femei și fete, exploatate în munca domestică și comerţul sexual, în timp ce bărbații și băieții sunt exploataţi economic, în special prin munca forţată în agricultură, construcții și minerit.
“Prin adoptarea acestui protocol, am trimis un semnal clar despre angajamentul nostru față de cele 21 de milioane de victime ale muncii forţate din întreaga lume. Am arătat, de asemenea, capacitatea Organizaţiei Internaţionale a Muncii de a moderniza și a de a adapta la realităţile de azi una din convențiile sale cele mai emblematice”, a menţionat vicepreşedintele Comitetului din partea muncitorilor, Yves Veyrier.

Sursa: http://www.ilo.org/global/about-the-ilo/media-centre/press-releases/WCMS_246549/lang–en/index.htm

Acest articol a fost publicat în Noutăți. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


9 + sapte =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>