Comunitatea antitrafic a lansat Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane”

     În anii 2010-2012, statele membre ale UE au înregistrat 30 146 victime ale traficului de fiinţe umane. 80 la sută dintre acestea au fost femei, iar 16 procente – copii. Totodată, 71 procente dintre victimele exploatate prin muncă au fost bărbaţi şi 95 % dintre victimele exploatării sexuale au fost femei. Aceste cifre sunt prezente în Raportul Comisiei Europene privind victimele și traficanții în perioada 2010-2012, însoțit şi de date statistice. (http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-is-new/news/news/docs/20141017_working_paper_on_statistics_on_trafficking_in_human_beings_en.pdf). “În spatele acestor cifre sunt tragedii umane, speranţe spulberate şi planuri pentru o viaţă mai bună distruse”, se spune într-un comunicat de presă difuzat de către Comisia Europeană cu ocazia ediţiei a VIII-a a Zilei Europene Antitrafic.

     În R. Moldova, Ziua Europeană Antitrafic este marcată în acest an pentru a treia oară. Comitetul Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane, alături de comunitatea antitrafic, au lansat Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane” (16-23 octombrie) care se desfăşoară sub genericul: “Protejat de comunitatea antitrafic”. Pagina oficială a Secretariatului Permanent – http://antitrafic.gov.md/index.php?l=ro – informează că această campanie are drept scop prevenirea traficului de fiinţe umane (TFU) prin informarea populaţiei, în special a tinerilor, despre riscurile legate de acest fenomen cu accent pe metodele de recrutare în mediul online. În cadrul săptămânii vor fi organizate un şir de activităţi la Chişinău şi în alte regiuni ale R. Moldova – expoziţii de artă, ateliere tematice, dezbateri publice cu tinerii, precum şi un flash mob la finele campaniei.

     Pe parcursul primului semestru al anului 2014, în R. Moldova au fost înregistrate 98 infracţiuni de trafic al fiinţelor umane, ceea ce relevă o creştere cu 38% faţă de perioada similară a anului precedent, când au fost identificate 71 asemenea infracţiuni. Totodată, conform Ministerului Afacerilor Interne, pe parcursul primului semestru al anului 2014 au fost identificate 167 victime ale traficului de fiinţe umane, ceea ce reprezintă o creştere de 25,5 % faţă de semestrul I al anului 2013. Potrivit paginii oficiale a Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane, creşterea uşoară a numărului de infracţiuni şi de victime ale traficului, “se datorează reformei Ministerului Afacerilor Interne şi în consecinţă activizării Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane”.

    Prezentă la deschiderea „Săptămânii de luptă împotriva traficului de fiinţe umane”, care a avut loc pe 16 octombrie curent, Ana Revenco, Directorul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP, MAI a subliniat, printre altele, că subdiviziunea pe care o conduce şi-a orientat activitatea la dezvoltarea capacităţilor de recunoaştere a semnelor, identificarea cazurilor de TFU şi asigurarea intervenţiei neîntârziate a poliţiei în “realităţile unui fenomen foarte schimbător şi dinamic”. În acest scop, au fost consolidate capacităţile de analiză şi prognozare a tendinţelor fenomenului, fapt care a permis elaborarea unor recomandări argumentate privind direcţiile de intervenţie. Totodată, Ana Revenco a menţionat că Centrul îşi concentrează atenţia la “desfăşurarea investigaţiilor pro-active şi eficiente întru stabilirea caracterului organizat al faptelor ilegale, cu reţinerea şi deferirea către justiţie a tuturor infractorilor implicaţi, în special a organizatorilor, şi nu doar a celor cu rol episodic. “În acest scop am optimizat schimbul de informaţii si cooperarea cu omologii străini, am implementat principiul specializării ofiţerilor de investigaţie privind diferite forme de trafic, am aplicat metode complexe de investigaţie, inclusiv prin prisma laturii financiare a infracţiunilor de trafic de personae”, a spus Revenco. Nu în ultimul rand, Centrul a luat măsuri în ceea ce priveşte respectarea şi protecţia drepturilor victimei: “În acest scop a fost operaţionalizat mecanismul de referire a victimelor la asistenţă şi protecţie  necondiţionate de cooperarea cu politia, precum si a fost dezvoltată practica audierii victimelor vulnerabile, în special a copiilor, în condiţii prietenoase cu participarea psihologilor dedicaţi”, a menţionat Ana Revenco.

    Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare a menţionat: „În ultimii ani, Guvernul R. Moldova a demonstrat eforturi tot mai mari şi dorinţa de a se alinia standardelor şi principiilor internaţionale. (…). Cu toate acestea, mai multe eforturi pot şi trebuie să fie făcute”, a subliniat el.

     Menţionăm, că Ziua Europeană Anti-Trafic a fost lansată în 2007. Ca urmare a unei recomandări a Parlamentului European şi la propunerea Comisiei Europene, evenimentul are loc în fiecare an pe data de 18 octombrie. Această zi reprezintă o oportunitate pentru sporirea conştientizării fenomenului traficului de fiinţe umane prin promovarea unor politici mai eficiente de prevenire şi combatere a acestuia.

Acest articol a fost publicat în Presa. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


× 8 = treizeci doi

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>