A traficat 14 bărbaţi pentru a munci în condiţii similare sclaviei

ainchisoare+catuseUn originar al Armeniei, stabilit cu traiul în Republica Moldova a fost condamnat la închisoare pentru comiterea traficului de fiinţe umane în scop de exploatare prin muncă.

Procuratura sect. Buiucani a stabilit că, în ianuarie 2012, inculpatul a recrutat 14 cetăţeni ai Republicii Moldova, cărora le-a promis un loc de muncă bine plătit în Federaţia Rusă. Bărbaţii au fost transportaţi în or. Krasnodar cu 3 automobile de taxi, comandate de inculpat şi cazaţi la fratele acestuia. Inculpatul le-a promis victimelor că vor munci în construcţii, unde vor fi remuneraţi cu un salariu de 1000 dolari lunar, vor fi asiguraţi cu trai şi hrană gratuită. În realitate însă, victimelor le-au fost luate paşapoartele, au fost cazate în vagoane din metal fără electricitate, căldură şi apă, iar hrana urma să fie achitată de către ei. Aceştia au fost exploataţi prin muncă forţată la construcţie fără zile de odihnă, până noaptea târziu timp de aproximativ două luni, fără a fi remuneraţi pentru munca efectuată.

La revenirea în Republica Moldova victimele au alertat organele de drept despre cele întâmplate.

Recent, Judecătoria Buiucani, l-a condamnat pe inculpat la 8 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii în domeniul turismului pe un termen de 3 ani. Acesta a mai fost obligat să le achite părţilor vătămate salariile pentru munca prestată.

Procurorii anunţă că în privinţa fratelui inculpatului au fost dispuse investigaţii în vederea căutării acestuia pentru a fi tras la răspundere penală.

Sentinţa este cu drept de atac.

Statisticile Procuraturii Generale arată că, în cursul a 9 luni 2014 au fost identificate 78 de victime (20 femei, 58 bărbaţi) ale traficului de persoane în scop de exploatare prin muncă, faţă de 79 victime în perioada similară a anului trecut. De asemenea, în aceeaşi perioadă au fost declanşate 31 de cauze penale vizând această categorie de infracţiuni, în raport cu 27 de cauze penale pornite în 9 luni 2013.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale

Acest articol a fost publicat în Noutăți. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


4 × = patru

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>