Autorităţile ar putea face mai mult pentru a pune capăt impunităţii pentru traficul de persoane în Republica Moldova, arată un studiu

O treime din cazurile de trafic de fiinţe umane au fost recalificate drept crime mai puţin grave, inculpaţii scăpând cu pedepse mai blânde – în cadrul unui Forum al actorilor anti-trafic este prezentat un studiu analitic privind urmărirea penală şi judecarea cazurilor de trafic de persoane 

OIM migration report

Studiu Analitic privind investigarea şi judecarea cauzelor de trafic de persoane şi a infracţiunilor conexe, bazat pe analiza complexă a 380 de cazuri penale, examinate şi judecate între 2006 şi 2010, arată că foarte des dosarele de trafic de persoane au fost recalificate drept proxenetism, muncă forţată sau organizarea cerşetoriei, ceea ce le-a permis infractorilor să evite termeni îndelungaţi de închisoare sau chiar să se aleagă doar cu o amendă. Studiul menţionează că între unii reprezentanţi ai organelor de drept persistă confuzia în diferenţierea  dintre traficul de persoane şi crimele conexe. Acesta de asemenea identifică un şir de probleme care au creat obstacole pentru combaterea fenomenului de trafic: din cauza că Republica Moldova rămâne a fi o ţară de origine a victimelor traficului, faptul exploatării (care adesea are loc peste hotare) a fost dificil de dovedit; procurorii nu întotdeauna au înaintat sau au insistat asupra învinuirii de trafic de persoane; prevederile legale nu au fost respectate pe deplin; în mai multe cazuri şedinţele de judecată au fost amânate în repetate rânduri, iar procesele – prea îndelungate, descurajând unii participanţi şi făcându-i să-şi piardă încrederea în justiţie, în timp ce drepturile victimelor nu au fost protejate suficient. Doar un număr nesemnificativ de victime au beneficiat de asistenţa juridică în procedura penală şi foarte puţine victime au primit despăgubiri pentru prejudiciile suferite.

„Acest Studiu este unul fără precedent”, a spus Antonio Polosa, Şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în Republica Moldova. „Constatările şi recomandările acestuia au menirea să fortifice capacitatea sistemul de justiţie penală din Republica Moldova de a reacţiona la nivel naţional în cazurile de  trafic, şi anume să califice mai bine cazurile de trafic, să îmbunătăţească investigarea şi judecarea acestora, să amelioreze situaţia la capitolul protecţiei drepturilor victimelor şi să asigure un acces mai mare la remedii juridice pentru victime, să sporească cooperarea internaţională şi să prevină corupţia”.

Totodată, Studiul sugerează concentrarea eforturilor asupra prevenirii, în special în rândul celor mai vulnerabile persoane şi în corespundere cu profilul victimei determinat din Studiu (femei cu vârsta cuprinsă între 23-30 de ani din mediul rural fără loc de muncă). În plus, autorii subliniază că Republica Moldova trebuie să adere la Convenţia Europeană privind compensarea victimelor infracţiunilor violente, şi să instituie un mecanism de compensare a daunelor suferite de victimele traficului de persoane.

Chiar şi înainte de publicarea acestui Studiu, constatările acestuia au fost luate în consideraţie în activităţile anti-trafic, inclusiv la elaborarea modulelor instruirilor pentru organele de urmărire penală dar şi a proiectelor de modificare a legislaţiei în domeniu. Mai mult ca atât, în baza rezultatelor Studiului, OIM a elaborat Ghidul Practic privind investigarea infracţiunilor de trafic de persoane pentru ofiţeri de urmărire penală şi procurori, care conţine instrucţiuni detaliate cu privire la modalităţile de investigaţie şi urmărire penală în cazurile de trafic de persoane, pentru a evita erorile de tipul celor identificate de studiu.

Studiul a fost prezentat în cadrul Forumului „Sporirea cooperării dintre Guvern şi societatea civilă pentru combaterea traficului de persoane în Moldova. Bune practici în domeniul protecţiei drepturilor victimelor, prevenirii corupţiei şi impunităţii”, desfăşurat la 27-28 June 2013 la Chişinău. Acesta a reunit în jur de 100  participanţi – reprezentanţi ai organelor de drept, autorităţi din domeniul protecţiei sociale, ONG-uri şi mass-media din Republica Moldova, activi în domeniul anti-trafic, precum şi experţi internaţionali şi locali. Evenimentul încheie Proiectul „Prevenirea corupţiei şi impunităţii în lupta împotriva traficului de persoane prin abilitarea media şi prin consolidarea cooperării dintre societatea civilă şi organele de drept 2010-2013”, implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi finanţat de Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Sursa: www.iom.md

(Vezi studiul complet [...])

Acest articol a fost publicat în Noutăți. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


sase + 8 =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>