Plătesc bani grei pentru a-şi găsi un loc de muncă, însă rămân doar cu promisiuni (VIDEO)

Cât costă în Moldova dreptul la un loc de muncă? Oficial, medierea contractelor de muncă se face exclusiv pe banii angajatorului. Practic, moldovenii dau bani grei celor care le promit de lucru peste hotare. Şi chiar dacă e vorba de o ilegalitate la vedere, de care se folosesc majoritatea oficiilor de plasare în câmpul muncii, nicio autoritate nu se grăbeşte să îi pună capăt.

Simion este unul dintre sutele de tineri moldoveni, care după absolvirea facultăţii a început să-şi caute de lucru. “Eram în căutarea unui loc de muncă peste hotare şi am accesat un site de pe Internet”, a spus tânărul.

Nu a sesizat că site-ul nu este decât o replică a celui adevăratei companii. Dovadă e faptul că e pe jumătate plin cu spaţii de machete. Dacă ar fi intrat pe site-ul original, ar fi văzut că agenţia reală nu percepe comision.

Falsul angajator i-a trimis operativ oferta, dar şi datele unui cont bancar în care să depună nişte bani. “După ce le-am făcut transferul nici nu răspundeau, nimic. În total suma prejudiciului a fost de 170 de euro”, a adăugat tânărul moldovean.

Simion nu a depus plângere. Pe de-o parte, s-a gândit că plata avocatului şi timpul pierdut ar valora mai mult decât banii deja pierduţi. Pe de altă parte …. “Din păcate nu ştiam unde trebuie să mă adresez”, a menţionat acesta.

Anunţul companiei-fantomă poate fi găsit uşor şi acum în topul locurilor de muncă propuse de portalurile informative. Oricum, dacă încerci să-ţi recuperezi banii, mari şanse nu ai.

“Sunt cazuri când aceste scheme sunt foarte ascunse. Conturile pot fi create inclusiv şi în zonele off-shore şi respectiv banii dacă sunt expediaţi fără a fi încheiat un contract oficial de muncă”, a declarat şeful adjunct al Direcţiei Trafic de fiinţe umane din cadrul MAI, Iurie Podarilov.

În Moldova este ilegal să percepi comision pentru un contract de mediere cu angajatorul. “Agenţiile private ar trebui să ajute cetăţenii la angajare atât în ţară cât şi peste hotare gratuit”, a afirmat şefa Agenţiei teritoriale de stat de plasare în Câmpul muncii, Ala Şupac.

Anual, apar şi dispar zeci de birouri ale unor agenţii care promit locuri de muncă în special în străinătate. Principala lor activitate pare mai degrabă colectarea unor comisioane a căror legalitate este cel puţin discutabilă.

“Pur şi simplu nu se adresează nimeni. Nu ne sesizează nimeni cu această problemă că se percep bani”, a subliniat şeful-adjunct de departament al Camerei de licenţiere, Sergiu Melnic.

/

 

Vezi sursa: www.publica.md

Acest articol a fost publicat în Noutăți. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ opt = 9

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>