Cel puțin 25 la sută dintre muncitorii din R. Moldova pleacă să muncească peste hotare într-un anumit moment din cariera lor. Cu toate acestea, puțini dintre ei știu că, în multe cazuri, au dreptul de a beneficia de asigurări sociale și de pensii în țările de destinație după ce se întorc acasă. O campanie desfăşurată de Organizaţia Internaţională a Muncii şi-a propus să schimbe această percepție.
Veaceslav Bicbaev, un pensionar din R. Moldova, are 65 de ani şi a muncit în Cehia de trei ori în viaţa sa, în diferite perioade de timp.
“Când m-am pensionat și m-am întors acasă, am încercat să aflu dacă aș putea primi pensie din Cehia. Lucrurile păreau foarte complicate, aşa că am renunţat la idee “, spune el.
“Dar, mai târziu, un vechi coleg de-al meu mi-a spus că Republica Moldova a semnat un acord în domeniul securității sociale cu Republica Cehă. Am pregătit toate documentele necesare și acum primesc pensie din Republica Cehă. E o sumă semnificativă, mai ales că pensia mea din Moldova este mică”, adaugă el.
De-a lungul ultimilor ani, Republica Moldova – care nu este parte a Uniunii Europene – a semnat acorduri bilaterale similare cu mai multe țări din UE, iar cu altele se află în proces de negociere.
În conformitate cu aceste acorduri, muncitorii moldoveni care au muncit în străinătate beneficiază de aceleaşi drepturi, obligaţii şi înlesniri privind protecţia socială ca şi muncitorii din ţările de origine, inclusiv de dreptul de a primi pensia din străinătate atunci când se întorc acasă.
Problema este că foarte puțini oameni din Republica Moldova știu despre aceste drepturi noi, fapt care a determinat OIM să lanseze o campanie de sensibilizare.
”Scopul acestei campanii este de a le ajuta unor persoane ca Veaceslav să-şi cunoască mai bine drepturile. Peste 200.000 de exemplare de pliante informative au fost distribuite în locuri publice, în stații de autobuz, gări și aeroporturi din Republica Moldova. Același lucru a fost făcut la ambasadele și consulatele Republicii Moldova peste hotare “, explică Oxana Lipcanu, coordonator de proiect la OIM.
“De asemenea, au fost realizate două videoclipuri, pentru a ajunge la un public mai larg. Acestea au fost prezentate pe postul național de televiziune și sunt disponibile pe mai multe site-uri “, a adăugat ea.
Tentația de a emigra este foarte răspândită printre moldoveni, care, uneori, se confruntă cu condiții economice dificile în ţara lor. Dar, pentru că Republica Moldova nu este parte a UE, obținerea unui permis adecvat de muncă poate fi un lucru dificil, ceea ce stimulează munca informală. Prin urmare, scopul campaniei este, la fel, de a spori gradul de conștientizare a faptului că migranții trebuie să insiste pe obţinerea unui contract de muncă formală atunci când merg în străinătate.
“Din practica mea de lucru peste hotare, un contract de muncă formal este mai sigur, pentru că în baza lui ai dreptul să primeşti alocaţiile socială şi de sănătate”, mai spune Bicbaev.
“Dar ceea ce este şi mai important, un contract de muncă corespunzător presupune că vei fi tratat corect şi egal. După aceasta vei putea primi pensia pe care o meriţi atunci când te vei întoarce acasă”.
Campania, care se va încheia la sfârşitul anului 2013, a fost implementată şi coordonată cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Casa Naţională de Asigurări Sociale.
Ea face parte dintr-un proiect finanţat de UE – “Effective Governance of Labour Migration and its Skills Dimension” – care este implementat de către Organizaţia Internaţională a Muncii în cooperare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, partenerul OIM, precum şi de Guvernele Republicii Moldova şi Ucrainei.
Vezi sursa: www.ilo.org